뉴욕 : 파리 : 서울 :   시작페이지로 설정 즐겨찾기 추가하기
 
 
 
꼬리뉴스 l 뉴욕필진 l 미국필진 l 한국필진 l 세계필진 l 전문필진 l 사진필진 l 열린기자 l Kor-Eng    
 
한국필진
·강명구의 마라톤문학 (124)
·국인남의 불편한 진실 (11)
·김영기의 민족생명체 (18)
·김정권(Quentin Kim)의 음악 (6)
·김지영의 Time Surfing (19)
·김해성목사의 지구촌 사랑나누기 (62)
·박기태의 세계로가는 반크 (54)
·박상건의 삶과 미디어 읽기 (5)
·서경덕의 글로벌코리아 (3)
·소곤이의 세상뒷담화 (118)
·유현희의 지구사랑이야기 (12)
·이재봉의 평화세상 (36)
·이춘호의 이야기가 있는 풍경 (5)
·정진숙의 서울 to 뉴욕 (22)
·창천의 하늘길 (0)
·최보나의 세상속으로 (7)
·켄의 글쟁이가 키우는 물고기 (6)
·혜문스님의 제자리찾기 (27)
·흰머리소년의 섞어찌게 세상 (10)
박기태의 세계로가는 반크
전 세계인들을 대상으로 대한민국을 변화시켜 나가는 사이버 외교사절단 반크의 활동을 통해 세계속에 한국의 국가 브랜드를 높여나가는 지구촌 한국 청년들의 땀과 열정을 소개한다. 반크와 함께 세계로 가는 대한민국을 기대하세요!

총 게시물 54건, 최근 0 건 안내 글쓰기
이전글  다음글  목록 글쓰기

독도와 한국음식 알리는 영문엽서 세계로 뿌린다

한국의 맛여행(Culinary Tour in Korea)
글쓴이 : 박기태 날짜 : 2015-12-30 (수) 12:32:52

사이버 외교사절단 반크가 '한식(韓食)'을 통해 독도(獨島)를 전 세계에 알려나가는 프로젝트를 실시합니다.

 

한국음식은 독도를 세계인에게 일본정부의 의도대로 국제분쟁화하지 않으면서도 독도를 알릴수 있는 좋은 방법입니다. 독도에 대해 모르는 세계인들에게 일방적인 '독도는 한국땅'이라고 무조건 외치기보다 한국음식을 통해 자연스럽게 소개하는 방식이 더 효과적이기때문이지요.

 

문화체육관광부와 한국문화산업교류재단이 지난해 1114개국 5,600명을 대상으로 실시한 '4차 해외한류실태 조사'에서도 한국음식이(42.6%)1위를 차지했고, 음악(36.4%) 2, 패션(35.3%), 영화(29.7%), 드라마(28.2%), 게임(26.9%) 순이었습니다.

 

최근 막을 내린 밀라노 엑스포 한국관에서 큰 인기를 끈 것은 바로 한국 음식이었구요. 또한 한국하면 떠오르는 이미지가 무엇인가하는 질문에 1위는 케이팝(17.2%), 2(10.5%) 한식이었습니다.

 

영문엽서 세트는 '한국의 맛여행(Culinary Tour in Korea)'란 제목으로 독도와 12가지 지역별 한국음식을 함께 홍보하는 방법으로 총 4천세트, 48천장을 제작했습니다. 12개의 엽서별로 앞면에는 음식을 소개하고 뒷장에 해당 지역을 설명하는 한반도 그림이 들어가면서 자연스럽게 독도 명칭을 기입했습니다

 

 

전체소개.jpg

모든엽서-독도소개뒷면.jpg

 

한국음식에는 한국의 역사와 문화 그리고 한국의 자연이 담겨있습니다. 한국은 농경을 바탕으로 3면이 바다에 접해있고, 산지가 많은 까닭에 다양한 식재료를 얻을 수 있습니다. 여기에 한국인들은 간장, 된장, 고추장 같은 고유의 양념을 더하여, 풍부하고 다양한 한국음식을 탄생시켰습니다. 한 나라를 여행하며 그 나라의 음식을 맛보는 것은 큰 즐거움입니다.

 

이제, 여러분들께 각 지역의 한식을 소개 드립니다. 여러분도 한국의 맛여행을 통해 그 기쁨을 맛보세요~!

 

-닭갈비/강원도 춘천

닭갈비는 토막 낸 닭을 얇게 펴서 고추장 양념에 재웠다가 양배추, 고구마, 당근 등 각종 채소와 함께 철판에 볶아먹는 요리이다.

다 먹은 후에는 남은 양념에 밥을 함께 볶아먹는데 이 또한 별미이다. 닭갈비는 1960년대 초 춘천지역에서 탄생하였는데 맛있고 값이 싸서 대중적으로 인기가 높다.

 

 

닭갈비.jpg

순두부.jpg

 

-초당순두부/강원도 강릉

두부는 한국인들이 즐겨먹는 식품으로 초당순두부는 강릉지역의 향토음식이다. “초당은 조선시대 이 두부를 처음 만든 허엽(1517-1580)이라는 인물의 호인데, 그는 조선시대 남매문인으로 유명한 허균(1569-1618)과 허난설헌(1563-1589)의 아버지이기도 하다.

강릉지역의 맑은 동해바닷물을 넣어 만든 초당순두부의 맛은 담백하고 고소하다.

 

-갈비/ 경기도 수원

갈비는 소나 돼지의 갈비를 양념하여 구운 요리로, 수원지역의 소갈비가 유명하다. 수원에는 세계적인 문화유산인 화성이 있는데, 조선시대(1392-1910) 이 화성이 축성될 당시 인부들의 체력유지를 위해 특별히 이 지역에만 소의 도축이 허가되었고 자연스럽게 소시장이 발달하여 수원지역의 갈비가 유명해졌다.

 

 

갈비.jpg

칼국수.jpg

 

-바지락 칼국수/ 경기도 안산

칼국수는 한국의 대표적인 국수요리로 재료에 따라 종류가 다양하다. 바지락칼국수는 바지락조개를 넣어 만든 것인데, 안산 등 갯벌이 있는 남서해안 지역이 유명하다.

특별히 한국의 서해와 남해 갯벌은 수백여 종의 동식물이 서식하는 바다생물의 보고로 세계적으로도 유명한 갯벌이다.

 

-해물파전/ 부산

해물파전은 파와 각종 해산물에 반죽을 묻혀 지져낸 요리로 부산의 동래지역이 유명하다. 특별히 이 지역의 해물파전을 동래파전이라고 부르는데,

이는 조선시대 임금에게 바쳐졌던 음식이었다고 전해진다. 이 밖에도 부산은 해운대 등 아름다운 해변이 많고, 부산국제영화제를 개최하는 등 대한민국 제2의 도시이다.

 

 


파전.jpg

울릉도홍합밥.jpg


 

-홍합밥/ 경상북도 울릉도

홍합밥 은 홍합을 넣고 밥을 지어 양념장과 함께 비벼먹는 울릉도의 향토음식이다.

특별히 울릉도는 세계적인 여행전문지인 론리 플래닛 매거진이 세계 10대 비밀의 섬 으로 선정할 정도로 원시림이 잘 보존되어 있고,

한국인이 사랑하는 한국의 가장 동쪽 영토 독도로 가는 길목에 있어 사람들이 많이 찾고 있다.

 

-불고기 / 전라남도 광양

불고기는 얇게 저민 쇠고기를 양념하여 구운 음식이다. 지역에 따라 조리법이 조금씩 다른데, 예부터 숯이 좋기로 유명한 광양지역은 숯불 위에 석쇠를 놓고 그 위에 물기 없이 양념한 쇠고기를 구워먹는다.

보통 한국인들은 불고기를 먹을 때 채소 잎에 쌈을 싸서 함께 먹는 것을 즐긴다.

 

 

불고기.jpg

비빔밥.jpg


 

-비빔밥 / 전라북도 전주

비빔밥은 밥 위에 각종 나물과 고기 등을 얹어 양념에 비벼먹는 음식이다. 지역에 따라 다양한 재료를 사용하여 여러 종류가 있는데, 전주지역의 비빔밥이 유명하다. 특히 전주지역은 700여체의 한옥이 모여있는 한옥마을과 한국의 전통민속음악경연대회인 대사습 대회를 개최하는 등 한국의 전통을 잘 간직하고 있다.

 

-전복죽/ 제주도

죽은 곡물을 주재료로 하여 물을 많이 넣고 끓인 음식으로 먹기에 부드러워 유아나 노인, 환자들에게 좋다. 고기, 해물, 채소 등 다양한 재료를 이용하는데,

영양가 높은 전복을 넣은 전복죽은 건강식으로 인기가 좋다. 한국의 섬 중에 가장 큰 제주도는 예로부터 전복 등 해산물이 유명하여 전복죽이 맛있다.

 

 

전복죽.jpg

삼계탕.jpg

 

-삼계탕/ 충청남도 금산

삼계탕은 여름철의 대표적인 보양식으로 닭의 뱃속에 찹쌀, 인삼 등을 넣고 끓인 음식이다. 인삼은 건강증진, 항암효과 등 다양한 효능이 있는 약재로 한국의 인삼은 고구려, 백제, 신라 삼국시대부터 주요 수출품목으로 거래될 정도로 인기가 높았다. 한국의 대표적인 인삼재배지역인 금산지역에는 세계적인 인삼시장이 있다.

 

-김치와 김장

김치는 채소를 소금에 절이고 각종 양념을 버무려 발효시켜 만든 대표적인 한국음식이다. 재료와 담그는 방법이 지역과 가정에 따라 다양하여 그 종류가 200여 종에 이른다.

한국인들은 또한 겨울철에 먹을 많은 양의 김치를 담그고 나누는 고유의 김장문화가 있는데, 바쁜 현대의 삶 속에서도 이를 통해 가족과 공동체의 유대감을 이어가고 있다.

 

 

김치와김장.jpg

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Culinary Tour in Korea

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Korean food reflects Korea’s history, culture, and natural environment. Korea has access to diverse farm fresh produce

and seafood because its land is mountainous and surrounded by the ocean on three sides. By adding local seasonings,

uch as soy sauce, soybean paste, and red pepper paste to these ingredients,

Koreans have created different kinds of savory and nutritious food. Tasting local food is an important part of traveling in a foreign country.

Now, let us introduce you to popular local dishes in different regions in Korea.

Take a trip to Korea and enjoy delicious local food!

 

 

-Dak Galbi / Chuncheon, Gangwondo

 

Dak Galbi is spicy stir-fried chicken ribs. Chicken ribs, chopped and marinated in red pepper paste, are stir-fried with cabbage,

sweet potatoes, and assorted vegetables, such as carrots, on an iron pan. Rice is later fried with the leftover seasoning. Dak Galbi originated in Chuncheon

in the early 1960s, and has become popular because it is affordable and delicious.

 

 

-Chodang Sundubu/ Gangneung, Gangwondo

 

Chodang Sundubu is a local dubu dish in Gangneung. Chodang is the pen name of Heo Yeop (1517-

 

1580), who initially created this dubu dish.

He is the father of the famous writer siblings, Heo Gyun (1569-1618) and Heo Nanseolheon (1563-

 

1589). Chodang Sundubu,

made with sea water from the East Sea, is known for its clean and lightly salted taste.

 

 

-Galbi/ Suwon, Gyeonggido

 

Galbi is a marinated beef or pork rib dish, and beef Galbi in Suwon is particularly famous. Suwon is home to the Hwaseong Fortress,

a UNESCO World Heritage site. This fortress was constructed during the Joseon Dynasty (1392-1910), and Suwon obtained

special permission to butcher and trade cows to keep workers nourished.

It led to the development of the cattle market and the creation of the famous Suwon Galbi.

 

 

-Bajirak Kalguksu/ Ansan, Gyeonggido

 

Kalguksu is a popular noodle dish in Korea, and there are different kinds of Kalguksu, depending on the ingredients.

Bajirak Kalguksu is made with manila clams, and it is particularly popular in the southwest coastal region, such as Ansan,

where there are mudflats. Mudflats on Korea’s west and south coasts are globally known as a rich repository

of marine life where hundreds of different kinds of ocean animals and plants reside.

 

 

-Haemul Pajeon / Busan

 

Haemul Pajeon is a seafood pancake that is made with green onions and various kinds of seafood. Haemul Pajeon in Dongnae,

Busan, is especially famous. It is known as Dongnae Pajeon, which used to be presented to the king during the Joseon Dynasty.

Busan is the second largest city in Korea and is home to beautiful beaches,

including Haeundae Beach, and the Busan International Film Festival (BIFF).

 

 

-Honghap Bob / Ulleungdo, Gyeongsangbukdo

 

Honghap Bob is a local dish in Ulleungdo that is prepared by mixing steamed rice with mussels and seasoning. Ulleungdo was chosen as one of

the world’s best secret islands by Lonely Planet, an acclaimed travel magazine. Ulleungdo has well-preserved primeval forests and is located on the way to Dokdo,

which is Korea’s easternmost territory and Koreans’

most beloved island. It has made Ulleungdo and Dokdo popular travel destinations.

 

 

-Bulgogi/ Gwangyang, Jeollanamdo

 

Bulgogi is a thin-sliced marinated beef dish. Each region has different methods of cooking Bulgogi. In Gwangyang, known for quality charcoal, people

cook marinated beef on a charcoal grill. Typically, Koreans eat Bulgogi wrapped in a vegetable leaf.

 

 

Bibimbap/ Jeonju, Jeollabukdo

 

Bibimbap is a rice dish mixed with assorted vegetables, meat, and seasoning. Each region has different versions of Bibimbap, depending on the ingredients.

Bibimbap in Jeonju is particularly famous. Jeonju is an area where Korean traditions are well-preserved. Jeonju Hanok Village contains over 700 traditional Korean houses,

called Hanok in Korean. Jeonju hosts the annual Daesaseup Festival, which is a traditional folk song contest.

 

 

Jeonbokjuk/ Jejudo

 

Juk is a porridge made by boiling grains in water. It is easy to digest, and thus good for infants, old people, and patients.

Juk is made with various ingredients, such as meat, seafood, and vegetables.

Jeonbokjuk is a popular healthy meal, made with nutritious abalone (Jeonbok in Korean).

Jejudo is the largest island in Korea, and it is known for seafood and delicious jeonbokjuk.

 

 

Samgyetang / Geumsan, Chungcheongnamdo

 

Samgyetang is a popular dish that Koreans consume to invigorate their body during summer. It is a

 

chicken soup made by boiling

a young chicken stuffed with Korea Insa and glutinous rice. Korea Insam is a medicinal plant with

 

various health benefits, such as boosting immunity and preventing cancer.

Korea Insam has been a popular export item since the ancient Three Kingdoms Period. Geumsan is a

 

popular Insam-growing area that has a world-famous Insam market.

 

 

 

Kimchi and Kimjang

 

Kimchi is a representative Korean dish, made by seasoning vegetables with salt and spices and fermenting. In Korea, there are over 200 kinds of Kimchi,

depending on the ingredients and methods. Kimjang is a tradition of making and sharing large quantities of Kimchi to consume during winter.

The Kimjang culture allows Koreans to connect with family and relatives in today’s busy life.

 

 


hi
이전글  다음글  목록 글쓰기


뉴스로를말한다 l 뉴스로 주인되기 l뉴스로회원약관  l광고문의 기사제보 : newsroh@gmail.com l발행인 : 洪性仁 l편집인 : 盧昌賢 l청소년보호책임자 : 閔丙玉
정기간행물 등록번호 : 경기아50133(2010.08.31.) l창간일 : 2010.06.05. l한국 : 경기도 고양시 일산동구 산두로 210 / 미국 : 75 Quaker Ave. Cornwall NY 12518 USA
뉴스로 세상의 창을 연다! 칼럼을 읽으면 뉴스가 보인다!
Copyright(c) 2010 www.newsroh.com All rights reserved.